20181014

Ludvig Vitgenštajn: Listći

Ludvig Vitgenštajn:
Listići
Ludvig Vitgenštajn
LISTIĆI
(Fedon, Beograd, 2007, broš, 192 str.)

Cena: 900,00

"Nisam siguran da li on ima bolove." – Pretpostavimo da sad neko sebe, kad god to kaže, ubode iglom da bi sebi živo dočarao značenje reči "bol" (da se ne bi morao zadovoljiti predstavom) i da bi znao u što sumnja kod drugoga. – Da li bi sada smisao njegovog izraza bio osiguran? (Listići, 546)

Ovu zbirku fragmenata sastavio je sâm Vitgenštajn. Razne delove on je isekao iz podužih tiposkripata i sklonio u kutiju s natpisom Listići. Još postoje kopije najvećeg dela tih prvobitnih obimnih tiposkripata. Međutim, izvestan broj isečaka potiče iz tiposkripata kojih više nema – verovatno zato što ih je Vitgenštajn uništio, sem onih delova koje je stavio u kutiju. U njoj se nalazi i nekoliko rukom ispisanih listića – to su očigledno dodaci određenim temama koje su obrađene na drugim listićima.
Koliko možemo da procenimo, najraniji fragment potiče iz 1929. godine. Najkasniji fragment čiji datum može da se utvrdi napisan je u avgustu 1948. Najveći broj fragmenata potiče iz tiposkripata koji su diktirani 1945-1948.