20150205

Al-Gazali: O samospoznaji

(Odlomak iz knjige O samospoznaji: eliksir duševne sreće, Zlatni zmaj, Beograd, 2004)

Osobine koje su u tebi sjedinjene delom su osobine stoke, delom zveri, delom đavolje, a delom anđeoske. Dakle, koje od ovih bića si ti? Koje od njih je tvoja istinska suština, a koja su ti strana i samo pozajmljena?
Sve dok to ne budeš znao, ne možeš da tražiš svoju sreću, jer svako od ova četiri bića nalazi u nečem drugom svoju hranu i sreću. Hrana i sreća stoke su jedenje, spavanje i parenje. Ako, dakle, spadaš među stoku, prepusti se delima stomaka i udova i danju i noću.


Hrana i sreća zveri je: udarati, ubijati i besneti; hrana i sreća đavola je: izazivati zlo, varati i nadmudriti. Ukoliko, dakle, spadaš među njih, ti čini njihova dela kako bi dospeo do svog mira i sreće.
Hrana i sreća anđela je, pak, gledanje božanske lepote, a požuda i bes i nagoni stoke i zveri ne nalaze put do njih. Ako je, dakle, tvoja suština anđeoska, ti se potrudi da spoznaš Boga i pronađeš put ka gledanju Njegove lepote i oslobodiš se vladavine požude i besa i pokušaj da spoznaš zašto su nagoni zveri i stoke pohranjeni u tebi, da li su ti dati da bi te porobili i od tebe napravili svog roba tako da moraš da im služiš i danju i noću ili da bi ti od njih robove napravio na putovanju koje ti je zadato, pa da oni tebi služe. Jer jedno od njih bi trebalo da bude tvoje vozilo, a drugo oružje koje ćeš, to malo dana koje provodiš u ovom karavan-saraju, koristiti u svojoj službi, tako da uz njihovu pomoć zadobiješ seme duševne sreće. Zatim bi trebalo da ih zdrobiš nogama i usmeriš svoj pogled ka postojbini duševne sreće koju izabrani nazivaju prisustvo Božje, a običan narod raj.
Sve ovo moraš da znaš da bi barem malo spoznao sebe. Ko ovo, pak, ne zna, taj će na putu vere naći sramotu i istinska suština njena će mu ostati sakrivena.